Att utbilda sig till snickare i Upplands Väsby

Som boendes i Upplands Vsnickareäsby har du flera alternativ när det kommer till att utbilda sig till snickare. En bra grund som många står på är att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet (det här finns i Upplands Väsby), men det finns också alternativ för den som är vuxen. I den här texten tittar vi på utbildningsmöjligheter samt berättar mer om yrket i största allmänhet.

Vad gör en snickare?

En snickare kan arbeta med allt från små finsnickerier till arbete på stora nybyggnationer. Generellt kan sägas att yrket bör uppskattas av den som gillar att arbeta med kroppen, är kreativ, har en känsla för form och som tycker om att ha omväxlande arbetsplatser.

Efter några år i yrket (eller genom en YH-utbildning) finns möjlighet att specialisera sig. Den som arbetar som specialsnickare skall behärska många olika typer av uppgifter. Inte sällan nischar man sig mot inredningssnickeri, möbelsnickeri eller annat finsnickeri.

Gymnasieutbildning

Även om Upplands Väsby har ett ganska brett utbud av gymnasieprogram att välja mellan, står det en fritt att söka vilket gymnasium som helst inom Stockholms Län, som boende i kommunen. För den som vill arbeta som snickare finns ett fristående yrkesgymnasium som riktar sig till elever som i framtiden vill jobba med El, VVS, eller Bygg och Anläggning.

Kanske är du inte säker på att du just vill bli snickare? I sådana fall kan det här gymnasiet lämpa sig bra. Åtminstone om du vet att du vill jobba med något inom hantverk. Under den första tiden på ett program tenderar de att vara ganska lika varandra, eftersom det är ett stort fokus på kärnämnen. Lite senare blir det dock mer inriktat mot det man väljer eller har valt, så det kan finnas lite utrymme att testa på en linje och sedan ångra sig under gymnasiets första år. Om man byter ganska tidigt bör det inte innebära några större praktiska problem för undervisningen.

Gymnasiet har en fokus på det praktiska. Det innebär att det kan finnas många perioder där du får testa på hur det är att vara ute på en arbetsplats. Många av lärarna har mycket lång erfarenhet av arbete i det yrke som de lär ut.

Vuxenutbildning

Den som är vuxen i Upplands Väsby och vill bli snickare eller träarbete kan bli det genom att söka sig till kommunens vuxenskola. Något som är bra att känna till att den verksamma skolan i kommunen har minst 70 % arbetsförlagt lärande på sina lärlingslinjer. I praktiken innebär det att du kommer får vara ute på olika arbetsplatser för att lära dig direkt hur jobbet utförs. Det här passar bra för den som gillar mer praktisk inlärning, snarare än teoretisk. Om man funderar på att bli snickare gillar man säkerligen också att arbeta med kroppen.

Det finns även utbildningar från samma skola som inte riktar sig mot lärlingar på samma sätt. Det är en yrkesutbildning där minst 15 %, och som mest 70 %, av utbildning är förlagd på arbetsplats.

14 Dec 2018