Att tänka på vid köp av markiser

Markiser pryder numera många fasader i Stockholm, både på villor och flerfamiljshus. Allt fler inser fördelarna med markiser – de är snygga och skyddar mot såväl solvärme som regn och vind. Att hitta återförsäljare av markiser i Stockholm är inte svårt, men det finns en del du måste tänka på. Vi rekommenderar att du alltid låter firman som säljer markiserna även stå för monteringen, men du kan även klara det själv tillsammans med en kompis, om du läser på noga innan.

Var och hur fästs markisen?

Det kan vara lite klurigt att komma på exakt var markisen ska fästas ovanför fönstret. Det är viktigt att den fästs i ett material som förmår att hålla dess vikt, helst en bärande konstruktion. Mät noga och försök tänka på hur markisen kommer att te sig på olika höjd. Var också uppmärksam på dörrar och fönster som öppnas utåt och kan krocka med markisen. När du mäter hur markisen ska sitta är det också viktigt att ha i åtanke att markisens konstruktion är bredare än själva markisväven!

När man mäter för markiser handlar det om millimeter, så dubbelkolla både en och två gånger. Att vara lite kunnig i matte skadar inte, eftersom du bör kunna beräkna markisens utfall. Hur mycket av fönstret eller terrassen kan du skugga om du sätter markisen si och så högt? Ju noggrannare du är i denna fas, desto bättre kommer resultatet att bli. Ta hjälp av en expert om du är osäker.

Kosta på dig en markis av god kvalitet

Med det stora utbudet av markiser som finns idag finns det naturligtvis även stora variationer i kvalitet vad gäller konstruktion och markisväv. Vårt svenska klimat ställer lite högre krav på markiser än vad som är i fallet i varmare länder. Du bör alltid välja en markis med aluminiumram i stället för en i plast, och du bör välja en markisväv som är specialtillverkad för att stå emot både hårt regn och kraftig vind. En svensktillverkad markis uppfyller oftast dessa egenskaper, men inte alltid. Hör med din leverantör och se till att du får en markis som har förutsättningar att pryda din fasad en lång tid framöver utan att få brister i funktion eller utseende.

Kolla inte bara på nätet

När du ska köpa en markis ska du ge dig ut till butiker eller utställningslokaler och både se och känna på markiserna du är intresserad av. Det räcker inte att bara titta på markiser på nätet och lita på återförsäljarnas lovord. En markis kan se helt annorlunda ut på en bild på nätet än vad den gör i verkliga livet. Att ta på markisen och känna ordentligt på tyget ger dig också en bättre uppfattning om kvaliteten. Har du inte möjlighet att åka runt och titta på markiser kan du be att få hem vävprov som ger dig möjligheten att jämföra markisvävarna i hemmet.

Beställa och montera

När du har valt en markis med en bra konstruktion och ett utseende som tilltalar dig, skickar du dina mått till återförsäljaren, som specialbeställer en markis som passar dina fönster eller din terrass. Tänker du montera din markis själv är det dags att börja läsa på om hur du ska gå tillväga. Du måste alltid ta hjälp av någon för att kunna montera markisen eftersom det krävs minst två personer för monteringen.

Vi rekommenderar som sagt att du låter återförsäljaren sköta monteringen av markisen. Då vet du säkert att din markis blir uppsatt på ett korrekt sätt som inte orsakar onödiga påfrestningar och dessutom sitter snyggt på fasaden. I Stockholm finns många återförsäljare av markiser som även erbjuder hjälp med montering.

Mer om markiser: http://www.markisstockholm.nu/.

19 Jun 2018