Är det coolt att jobba med brottmål?

Hur många amerikanska deckare har du sett? De flesta har nog sett sin första amerikanska actionfilm som barn, kanske som 7-8 åring? Det är ngåon som är bov – och kriminell, och så är det ngåon som är polis, sedan blir det en jakt på den som är ond eller kriminell och till sist blir den personen fast. Eller så är det en god person som blir misstänkt för brott och är oskyldig, men de flesta actionfilmer slutar med att det goda segrar. Riktigt så är det inte i verkligheten. I verkligheten är det inte alltid den som är skyldig som blir fasttagen, och den som är oskyldig som går fri. I Sverige kan alldeles för många gå fria från brott bara för att det är för krångligt att sätta fast den som är skyldig. Även tvärtom – många som är oskyldiga blir dömda till fängelse eller blir utpekade som skyldiga och har ingen chans att bevisa sin oskuld.

Coolt om man får försvara dem som är oskyldiga

I den bästa av världar skulle man alltid försvara de som är oskyldiga. Då är det, kan man säga coolt att arbeta som brottmålsadvokat. Men det kan verkligen var motsatsen att försvara någon som är skyldig. Man får ju inte döma någon som skyldig om det är så att man inte kan bevisa skulden just till det brott som de står anklagade för, även om de tidigare har gjort sig skyldiga till andra brott. Är det då så att man har blivit förordnad att arbeta för någon som man vet, tidigare har gjort sig skyldig till ett brott, kan det vara svårt att försvara den personen, om man själv, som advokat, misstänker att klienten är skyldig. Det är alla sådana fall som kan uppstå när man arbetar som offentlig försvarare. Då måste man kanske fråga sig själv om man är beredd till det. Även advokater måste ju dra in pengar, så ska man göra det för pengarnas skull, eller låta bli?

Som advokat kan man göra egna utredningar

Vissa offentliga försvarare blir riktigt duktiga. Här kan vi nämna Leif Silbersky, som är en av de bästa försvarsadvokaterna som finns. Hur blir man duktig försvarsadvokat? Som advokat kan man faktiskt göra en parallell utredning. Tycker man att polisen har gjort undermåliga utredningar, kan man faktiskt göra en egen sådan. Den kanske visar att klienten är oskyldig. Då har man möjligheten att bevisa sin klients oskuld. Läs mer här om brottmålsadvokat.

24 Oct 2018