Träd är levande saker!

När jag växte upp hade jag en vacker rönn precis utanför mitt fönster. Mitt rum var på andra våningen i mina föräldrars hus. Vi bodde i en stor villa, som min pappa i sin tur hade vuxit upp i. Hans föräldrar hade sålt huset, efter att han och alla hans syskon hade flyttat ut. I många år hade huset varit i en anna famljs ägo, men min pappa köpte tillbaka huset när det efter många år var till salu. Det var i det huset som jag väste upp, och hade mitt rum på andra våningen och utanför mitt fönster växte en vacker rönn. På vårarna gav den ifrån sig en tät lukt av blommande blommor, på höstarna gav rönnen vackra, röda blad och vackra röda bär.

En ek lever riskfyllt i Sollentuna

Jag tänker på rönnen när jag hör om en kompis som kämpar med en ek som växer i hans trädgård i Sollentuna. Han vill inte ta ner trädet, men det vill hans fru. Hon skyller på att eken förstör för andra växtligheter i trädgården och har enorma rötter som både på djupet och bredden stjäl näring ur det som annars hade gått till andra plantor i trädgården. Min kompis menar att man inte tar ner ekar. De kan växa i 1000-tals år, och överlever oss alla. Ett sådant träd ska man respektera och låta vara. Jag vet inte om frun redan har anlitat en arborist i Sollentuna, men jag vet att hon är den som brukar bestämma i den familjen, så eken lever just nu ett farligt liv. Risken är stor att de snart har ved av ek som kommer att brinna i vinter i deras kamin.

Det tar flera år innan en planta blir ett träd

Det tar i genomsnitt 5-6 år innan en ek har vuxit till sig så att man kan kalla det ett "träd". Det är så, om man ska få en planta att växa till sig, och inte ens om man har planterat ett träd i sin trädgård är det säkert att plantan växer till sig och överlever de första åren. Är inte omgivningen gynnsam, överlever inte trädet utan blir en vissen, liten sak. Det är därför man inte ska ta ner stora ekar lättvindigt. Det ska många övervägningar innan man tar ner en ek. Bara om den är sjuk ska man göra det, eller om den skadar egendom på något sätt.

23 Nov 2018