Skaffat en elbil som behöver laddas?

Du har äntligen skaffat din efterlängtade elbil. Du har drömt om den länge och nu är den här. Men var ska du ladda? När du är hemma? Fungerar förlängningssladd? Nej, du behöver en laddstolpe.

Din drömbil står på uppfarten. Det gick plötsligt fort när du väl bestämt dig. Du klippte till och nu står den här. Men nu måste den laddas, eller hur? Du har laddat på stationer, men för att du ska kunna dra maximal nytta av din elbil så måste du kunna ladda den hemmavid. Det smidigaste är att montera laddstationen där du parkerar din bil. Finns det en vägg nära så kan du montera laddboxen där. Står bilen fritt kan du välja att sätta upp en laddstolpe. Den ska ha elförsörjning från elcentralen, antingen enfas eller trefas. Laddstolpen ska förankras stadigt i marken. Du kan koppla laddboxen till molnet för att ha koll på, och styra laddningen från mobilen. På så sätt vet du alltid när den är klar att användas.

Bilpool med elbilar? Höj värdet på lägenheten med laddstationer.

Har bostadsrättsföreningen skaffat elbilar, eller är ni flera i föreningen som har elbilar? Då är laddstolpar viktiga. Både för föreningen som helhet, då det gör föreningen attraktiv, men självklart för dig som bilägare. Kontakta en montör av laddstolpar, och beräkna gärna för ytterligare laddstolpar i framtiden. Elmarknaden kommer expandera och fler och fler kommer att ha elbil. Finns det en parkeringen med god tillgång till laddboxar för elbilar höjer det värdet på bostadsrätterna. Se det som en investering. Hela idén med elbilar är ju att komma bort från fossilt bränsle, men det kräver naturligtvis att man kan ladda bilen när den inte används. Har du dessutom grön el, som är förnyelsebar, då gör du en riktig insats för miljön, trots att du kör bil.

Säkerheten är viktig

Se till att det är en behörig firma som monterar laddstolpar och laddboxar. Det har inträffat incidenter med laddningar direkt ur eluttag. Så kallade Mode-1 laddningar blir lätt överhettade. Vanliga eluttag är inte anpassade för långvarig hög effekt, utan kan orsaka brand. Laddstationer ska följa EU standard och ska monteras av specialister för att man ska kunna ladda tryggt och säkert. Standarden är Mode-3, alltså en egen laddbox och kontakten är en Type 2 kontakt. Alla elbilstillverkare i Europa följer den standarden. Har du din laddstation kopplad till mobilen kan du, var du än är, kolla laddningen, pausa den, eller sätta igång den.

9 Nov 2020