Ska man magasinera sina däck i Uppsala?

Ordet för att magasinera däck i Uppsala är att ha dem på hotell. Detta ger en fingervisning om hur viktigt det är att ta hand om de däck som säsongsvilar.

Det är många som väljer att ha sina däck på däckhotell i Uppsala eftersom det har många fördelar. Framförallt blir det väldigt enkelt när det är dags för säsongsskiftet. Har man tillgång till ett garage och själv byter däck spelar det ingen större roll. Men för den som lämnar in sin bil på en däckverkstad när det är dags för skifte blir det ett smidigt sätt.

Däck av hög kvalitet som sköts ordentligt brukar hålla i ungefär sex år eller 4000–5000 mil vid normal körning. Eftersom nya däck är en investering är det bra att ta hand om däcken så att de håller sig i god form. Aggressiv körning och motorstarka bilar sliter extra mycket på däcken och kan skada dubbarna på vinterdäcken.

Det finns enkla sätt att ta hand om sina däck

Det är viktigt att kontrollera att lufttrycket är rätt. Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men generellt sett ska det ligga runt 2,5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Vilket lufttryck som rekommenderas finns ofta angivet vid bilens tanklock, vid förardörren eller i bilens instruktionsbok.

Felaktigt lufttryck kan bidra till att däcken slits mer men det påverkar också bilens väggrepp. Bildäck behöver rengöras innan de läggs till förvaring. Det enklaste sättet är att använda rent vatten, tvål eller flytande tvättmedel. Däcken ska sedan förvaras mörkt, svalt och torrt. Däck är känsliga för både solljus och elektriskt ljus eftersom det kan göra att de torkar ut.

Däck kan faktiskt bli för gamla

Om man inte kör mycket utan bilen blir stående slits inte däcken på ett normalt sätt. Men man bör inte köra med bildäck som är mer än tio år gamla. Däckets tillverkningsdatum finns angivet på sidan av däcket med en så kallad DOT-märkning. De två första siffrorna anger tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsår.

Bildäck är tillverkade av naturgummi, syntetiskt gummi, kimrök och olja. Gummiblandningen utgör minst 80 procent av däckets vikt och ungefär hälften av gummit är naturgummi som kommer från gummiträden. Gummi är känsligt för värme och därför ska däcken alltid förvaras i en temperatur runt 15 grader annars riskerar de att torka ut. Om du är på jakt efter tåliga däck, se dackfixaren.se.

13 Dec 2023