Överlåtelsebesiktning gör man först

Innan man skriver på papper och avslutar ett köp är det viktigt att man vet att allt är som det ska med huset som man drömt om och som man nu skall köpa, och då gör man en överlåtelsebesiktning.

Det kanske är det allra första husköp man gör och det är en fråga om väldigt mycket pengar. Man är nervös och glad på samma gång. Kanske har det varit en tuff budgivning innan man fick huset och man är lycklig över att ha vunnit. Banken har godkänt lånen och familjen är överens. Man vill bara få alla papper påskrivna så fort som möjligt för att försäkra sig om att köpet verkligen går igenom, men ha inte så brått.

Dags för överlåtelsebesiktning i Stockholm

Då är det dags att göra en överlåtelsebesiktning i Stockholm. Den som besiktigar en fastighet har inte bråttom och har inga känslomässiga band till huset. Det enda som gäller är att byggnaden är i god form och fortsätter att vara det en lång tid framöver. Man tittar därför inte bara på själva huset utan också på marken runt om, på ritningar, bygglov och papper som visar om en renovering har gjorts.

För själva fastigheten behöver man säkerställa att där inte finns dold fukt eller mögel, att ventilationen är bra och att där inte finns stora energitjuvar. Badrum, kök och andra våtutrymmen inspekteras noga för där finns många fällor. När man gått igenom huset, tittat på fasad och allt är godkänt är det äntligen dags att skriva på.

19 Nov 2021