Fakta om dricksvatten

I Sverige är vi lyckligt lottade, vi har nämligen tillgång till rent dricksvatten i mängder. Men det är inte många som vet hur vattnet egentligen färdas, renas och var det kommer ifrån.

Har man någon gång varit med om att ens vatten slutar fungera så vet man om vilken pina det är. Helt plötsligt stannar hela ens värld upp. Man kan inte diska, tvätta, duscha, tvätta händerna eller dricka. Men det är just när vattnet av någon anledning slutar fungera som man först börjar reflektera om vattnets stora påverkan på ens liv. Annars tar vi det lätt för givet, vilket inte är konstigt. Genom att skänka en reflektion och lära sig lite om de bakomliggande effekter som skänker oss vårt vatten kan man nå en större respekt för den fantastiska råvaran det faktiskt är, och i längden också kanske sluta slösa på det.

Yt- och grundvatten

Det finns cirka 1 400 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden, men bara en väldigt liten del går att använda till dricksvatten, då den största delen av vattnet i världen är saltvatten från haven. Sveriges dricksvatten kan från början komma från sjöar eller rinnande vattendrag, då kallas det ytvatten. Det kan också komma från brunnar eller framställas genom passering av markgruslager, detta vattnet kallas för grundvatten. Skulle någonsin detta vatten ta slut så kan vattenverket hänvisas att ta vatten från en reservvattentäkt. Chansen att Sveriges vatten skulle ta slut är givetvis svår att föreställa sig, men bara för det ska man inte slösa och slarva med vad man spolar ner i brunnarna. Det krävs nämligen stora resurser för att rena vattnet och detta tar i längden stryk på miljön.

Därför bör man inte slösa med vattnet

I Sverige producerar våra vattenverk drygt 900 miljarder liter vatten per år. Trots denna stora mängd så finns det diverse anledningar att inte slösa på vattnet. För det första så kostar det stora summor pengar att rena vattnet och för det andra så tar det också hårt på miljön. Vill vi bibehålla en god dricksvattenkvalitet bör vi också vara vaksamma över vad vi spolar ner i toaletten och handfatet. Detta slutar nämligen upp i kretsloppet och påverkar miljön och våran framtida vattenkvalitet. I Sverige bör vi vara tacksamma över vårt fina vatten och värna om det genom att visa respekt. Att kunna sätta på kranen och få rinnande dricksvatten är en lyx som vissa inte ens skulle kunna föreställa sig. 

11 Jul 2020