En kurs i retorik kan förändra ditt liv

Tillhör du dem som aldrig vinner en viktig diskussion? Har du svårt att framföra din åsikt? Vill du bli en mästare på retorik? Det finns en mängd med olika anledningar att gå en kurs i retorik.

De flesta människor har aldrig fått någon som helst träning i retorik. Men alla stora ledare har säkert någon gång fått det. Det är därför de kan trollbinda andra med sina tal och få dem att lyssna uppmärksamt. Du kanske någon gång har undrat hur människor kan tro så blint på någon annan. Retorik kan vara en av orsakerna. En annan kan ju vara en utpräglad manipulation, men det är något helt annat. Sedan finns det även de som älskar att tala inför andra utan att rädas det minsta, snarare tvärsom. De njuter mer eller mindre av det. En autodidakt förmåga som bara finns där sedan födseln. De tillhör ungefär fem procent av befolkningen. De behöver troligtvis ingen kurs i retorik.

Vad innebär då en kurs i retorik?

En vanlig retorikkurs går ut på att att du vässas i hur du kan inleda ditt tal eller framförande med något slagkraftigt. De första sekunderna är viktiga för det är de som sätter sig hos din publik. Andra råd du får är hur du kan tänka utanför din ram om du till exempel talar inför en grupp i samband med att du gör en bildspelspresentation. Som grädde på moset får du lite tips om humor. Slutligen lite hemliga tips från duktiga och uppskattade föreläsare.

21 Feb 2022