En bils sista plats

Vad gör man med gamla och trasiga bilar när de ska kastas? Går det att använda delar av dem eller kasseras de hela? Vilka är det som arbetar på en bilskrot och vad består det dagliga arbetet av?

När en bil är så pass sliten eller trasig att det helt enkelt blir för dyrt att fortsätta laga den så brukar den hamna på bilskroten. Det är ett upplag som brukar finnas i utkanten av städer, eller på landet, och där man kan se bilar i höga lass som ligger i väntan på att forslas vidare. Det kan vara bilar som är väldigt rostiga eller gamla men det är också ibland helt nya bilar som varit med om en krock som är så pass allvarlig att det inte är lönt att laga den. Med hjälp av bärgningsbil anländer de flesta bilarna men det händer även att en och annan kan rulla till sin sista plats för egen maskin. Väljer man att skrota sin bil själv så är det bara viktigt att man i förväg talat med personalen så de vet om att man kommer och har gett klartecken att de har plats att ta emot bilen.

Russinen ur kakan

Även fast en bil ska skrotas så innebär det inte att alla delar på bilen är dåliga. Det kan vara en bil som antingen är helt ny eller som ganska nyligen fått delar utbytta som fortfarande har mycket funktion kvar att ge. En bil som lämnats in till skroten ska lämnas hel, men ifall man har någon dyr del som man absolut vill plocka ur så kanske skroten kan gå med på det om man frågar. Men generellt sett så är det arbetet med att plocka ut fungerande delar ur en bil och sälja vidare som företaget kan tjäna pengar på. Därför kan man även som kund kontakta en bilskrot ifall det är någon del som man ska byta ut eftersom de ofta har begagnade delar till bra priser.

Det dagliga arbetet

Eftersom arbetet på en bilskrot består av hantering av bilar så är det bilmekaniker som personalen består av. Det handlar om att bedöma bilar som kommer in, plocka ut fungerande delar som kan säljas vidare och ta bort miljöfarliga delar som inte kan följa med vidare. Däck, olja, diesel eller bensin är något av det som töms och plockas bort och hanteras på ett miljömässigt och korrekt sätt.

4 Aug 2020