Den visuella uppmärksamheten

Vi må vara läskunniga och intellektuella, men människans hjärna tar mycket lättare emot bilder och lägger dem på minnet. Foton och porträtt gör ditt varumärke både minnesvärt och proffsigt.

Varje dag och varje stund tar vi emot information i form av text, film och bild. Det är egentligen ett litet underverk i sig att inte våra hjärnor omedelbart kollapsar under den mängd data som ständigt bearbetas. Med andra ord är vi allihop rena underverk. Det kan vara trevligt att minnas vissa dagar. Läsning är naturligtvis en inlärningsprocess och inget som finns med i vårt genpaket från start. Där har vi en anledning till att bilder är totalt överlägsna när det gäller att beröra oss. Vi har alltid varit beroende av det visuella för att kunna tolka omvärlden korrekt och därför fungerar det instinktivt och blixtsnabbt. Inget annat sinne har så omedelbar inverkan på oss och inget sinne ger så kvicka reaktioner.

Porträtt som professionellt stöd

Som moderna yrkespersoner använder vi idag i stor utsträckning webben för marknadsföring. Basen finns oftast i den egna hemsidan och i synligheten på sociala medier. Eftersom människan lever mycket på nyfikenheten kan vi lugnt räkna med att de potentiella kunder som hittar dit också genast vill veta hur vi ser ut. Om detta kan man tycka olika, men det ändrar inte på faktan; att tillfredsställa kunderna och ge dem enkel information om våra vackraste jag är en god strategi. En hemsida är komplett först då medarbetare och ägare presenteras med fotografi och kontaktuppgifter samt information om huvudsakliga arbetsuppgifter. Ett fotografi på en professionell hemsida ska gärna vara taget med annat än mobilkamera och helst inte heller under den årliga företagsfesten - fast det behöver knappast sägas?

Privata porträtt för nuet och för framtiden

Att ordna lämplig fotografhjälp i yrkeslivet är en sak, att försäkra sig om fina privata bilder en helt annan. Det kan förefalla som att det förstnämnda är viktigare men detta beror förstås helt på vilken värdering vi lägger i det privata och i vårt familjeliv. De flesta anser nog att tillfällen som bröllop och dop är värda att förevigas på lämpligt sätt. Det är roligt och nostalgiskt att använda bilder som stöd för minnet när händelserna i fråga är över. Fler tillfällen där porträtt är värdefulla och roliga är självklart när barn och husdjur finns i våra liv. Att föreviga snabbt flyende stadier i utveckling och utseende skapar ovärderliga minnen och glädjer många. En professionell fotograf förevigar många drömmar.

2 Jul 2020