Har du koll på din presentationsteknik?

Hur är du som talare? Sitter folk som tända ljus på bröllop och fester när du tar till orda, eller ler de osäkert och medlidsamt mot dig innan de börjar viska med bordsgrannen eller snegla på klockan? Att tala inför andra människor är för många den största skräcken och något de verkligen gruvar sig för. Det kan förvandla glädje och förväntan inför en fest till ångest och oro där man nästan hoppas att man ska bli sjuk så man slipper pallra sig dit och göra bort sig inför alla. För det finns ju för alla människor tillfället i livet när man förväntas hålla tal, eller i alla fall hålla ett anförande eller presentera något för andra.

En förmåga som går att träna upp

För den som reagerar med ångest inför tanken att hålla tal eller presentationer kan det vara trösterikt att veta att det finns något som heter presentationsteknik och att det går att lära sig att bli bra på att hålla tal. Presentationsteknik handlar om vad man ska tänka på när man står inför andra, som andning, kroppsspråk och röststyrka, men också om hur man lägger upp det man ska säga, det vill säga i vilken ordning man lägger upp saker och ting så att de får mest effekt.

Ett bra tal är strukturerat och har en tydlig inledning och en avslutning. Det ger talaren trygghet och en väg ut om man kommer bort sig eller blir avbruten. För presentationsteknik handlar i grund och botten om att göra talaren trygg och säker på det han eller hon ska säga. Med lugn och självförtroende kommer retoriken på köpet och man behöver inte vara rädd för att bli nervös och tappa bort sig eller börja mumla.

Kurser i presentationsteknik

Att gå en kurs i presentationsteknik kan verkligen bli en ögonöppnare, och ge dig det du behöver för att våga släppa dina hämningar och inse att du har minst lika bra förutsättningar att bli en bra talare som någon annan. Karisma och retorikförmåga är inte medfödda förmågor, utan något man kan tärna upp. Och det är just detta man får göra på en kurs i presentationsteknik.

Att anpassa sitt anförande efter situationen

Nästa gång du är på en fest och någon talare gör succé, fundera över vad personen gör som får åhörarna att vilja lyssna och suga i sig talet. Du kommer antagligen att se att ni har med en avslappnad person att göra, och som förberett sitt tal väl, även om det kan verka spontant på ytan. Att humor är viktigt är tydligt, och för att våga ha en humoristisk approach i ett tal förutsätter att man faktiskt är självsäker och faktiskt vill bjuda på sig själv.

Men det finns också sammanhang där humor kan vara helt fel, och som talare gäller det att kunna rikta in sig på just sammanhangen man talar i och anpassa sin retorik och framtoning efter detta. Så är du osäker på din förmåga att tala inför andra, gå en kurs i presentationsteknik. Det kommer att ge dig de verktyg du behöver för att bli en person som människor inte kan låta bli att lyssna till.

Här kan du läsa mer om modern presentationsteknik: https://www.presentationsteknik.net/

25 Mar 2019